Informatie over Zweden

Zweden is het grootste land van het Scandinavisch schiereiland en grenst in het noorden en westen aan Noorwegen, in het noordoosten aan Finland en is in het zuiden verbonden met Denemarken door de Öresundbrug. De circa 2700 kilometer lange kustlijn van Zweden, met ontelbaar veel eilanden, loopt vanuit het noordoosten via de Botnische Golf, de Oostzee, de Sont en het Kattegat door tot aan het Skagerrak. Zweden is bezaaid met meren, circa 96 duizend, en verdient daarmee wellicht nog meer dan Nederland het predicaat ‘waterland’. Met een oppervlakte van 440.000 km² en ruim 9 miljoen inwoners heeft Zweden een bevolkingsdichtheid van ongeveer 20 inwoners per km². Een vergelijking met Nederland, dat 11 keer kleiner is en circa 400 inwoners per km² herbergt, maakt duidelijk hoeveel ruimte Zweden biedt.

 

Het landschap van Zweden


Het noordelijke deel van Zweden noemt men Norrland, het middendeel Svealand en het zuiden Götaland. Samen vormen deze delen 21 provincies, maar in het dagelijks leven wordt veelal de vroegere indeling van 25 ‘landschappen’ (landskap) gebruikt. De landschappen en provincies overlappen elkaar dus niet exact. Norrland, dat ongeveer tweederde van de totale oppervlakte van Zweden beslaat, is een ruig, bergachtige gebied en wordt gekenmerkt door eindeloze wouden, rivieren en meren. Een vriendelijker landschap vindt men in Svealand, met aan de Oostkust de hoofdstad Stockholm. Hier worden open vlakten afgewisseld met dichte wouden en moerassige hoogvlakten. Het zuiden van het land, biedt een zeer gevarieerd landschap. Waar in het noorden vooral naaldwouden zijn, worden deze in Götaland afgewisseld met loofbossen, bloeiende landbouwgebieden en juist stenige grond. In deze regio liggen ook de immens grote meren Vättern en Vänern. Het Vänern meer is zelfs de op twee na grootste van Europa. Langs de oostkust liggen de bekende eilanden Gotland en Öland.

 

Het klimaat in Zweden


Van noord naar zuid heeft Zweden een maximale lengte van circa 1572 en breedte van 500 kilometer. Deze vorm zorgt ervoor dat er binnen het land grote geografische verschillen zijn in onder andere landschap en klimaat. In het uiterste noorden heerst een poolklimaat wat in zuidelijke richting over gaat in een landklimaat, tot een zeeklimaat in het zuiden. Het ‘noordelijke’ imago zorgt voor het hardnekkig misverstand dat het in Zweden altijd koud is. Dankzij de warme golfstroom is de temperatuur met name in het zuiden van het land echter juist erg mild. De Zweedse zomer is daar net zo warm als in Nederland, maar minder regenachtig. Zweden staat bekend om natuurverschijnselen als het noorderlicht en de zomernachtzon. In noord Zweden is het noorderlicht bijna elke nacht waarneembaar en vormt het fraaie waaiers van gekleurde lichtbundels. In de zomer, wanneer de dagen veel langer zijn dan in Nederland, is ook de midzomernachtzon hier te zien. De zon gaat dan niet onder en blijft dus dag en nacht boven de horizon! Hoewel deze bijzondere fenomenen in het noorden het meest intensief zijn, zijn deze ook in het midden en zuiden van het land te aanschouwen.

 

Stockholm, de hoofdstad van Zweden


Zweden is, net als Nederland, een constitutionele monarchie. De koning, Carl-Gustav de XVIe, heeft slechts een ceremoniële functie en laat het regeren aan het parlement en de regering over. Zowel het koninklijk paleis als het gebouw waarin de regering en het parlement zetelen staan in de hoofdstad, Stockholm. Stockholm ligt in midden Zweden aan de Oostkust, het begin van een schitterende scherenkust naar het zuiden toe. Niet voor niets wordt Stockholm ‘het Venetië van het noorden’ genoemd. De stad is namelijk gebouwd op 14 eilanden, die door middel van veelal indrukwekkende bruggen zijn verbonden. Het schone, heldere water, waar vissers en zwemmers zich 's zomers in uitleven, speelt dan ook een dominante rol in het stadsbeeld. Jaarlijks vindt in het markante Stadhuis (Stadhuset) de uitreiking van de Nobelprijs plaats, aangezien Stockholm de geboortestad is van de wetenschapper naar wie de gelijknamige prijs is vernoemd. De oude stadskern, Gamla Stan, is het meest authentieke en charmante deel van Stockholm en straalt met de prachtige gebouwen, smalle steegjes, mooie, gekleurde gevels en vele boetiekjes zelfs iets mediterraans uit. De rest van de stad biedt een scala aan gezellige pleinen en parken, musea en culturele bezienswaardigheden. Maar met de uitgebreide metro- en veerdienstregelingen, kroegen, clubs en talloze design- en modewinkels is Stockholm daarnaast een moderne en eigentijdse stad met uitgebreide shop- en uitgaansmogelijkheden. De hoofdstad van Zweden is absoluut een bezoek waard.

 

De cultuur in Zweden


Wanneer men aan de Zweedse cultuur denkt komen de woorden Pippi Langkous, Zweedse balletjes en Ikea waarschijnlijk het eerst naar boven. Maar de Zweedse cultuur is veelzijdiger dan dat. Zweden is bijvoorbeeld wereldberoemd om haar traditionele handwerk en is veelgeprezen om haar typische, creatieve designindustrie. Voornamelijk Zuid-Zweden, met de sprookjesachtige vergezichten, trekt veel artiesten en kunstenaars aan en hier zijn dan ook talloze galerieën en designwinkels te vinden. Door de vele historische bezienswaardigheden in Västergötland wordt dit landschap veelal ‘de wieg van Zweden’ genoemd.

 

Gastronomie in Zweden


Op gastronomisch gebied heeft Zweden de laatste jaren een revolutie ondergaan. De Zweedse keuken heeft haar deuren geopend voor invloeden vanuit de rest van de wereld. In combinatie met traditionele gerechten en hoogwaardige natuurlijke ingrediënten waarbij de verse vis de boventoon voert, geniet zij tegenwoordig internationale faam. Het resultaat is dat er, met name in de zuidelijke regionen van het land, heerlijk kan worden getafeld. Niet alleen in de steden, ook op het platteland. 

 

De seizoenen in Zweden


Zweden is bij uitstek het land om de wisselende seizoenen te ervaren. Het begin van elk nieuw seizoen wordt door de Zweden dan ook met een traditioneel feest ingeluid. Midzomerdag (midsommar) in juni, wanneer de komst van de zomer wordt gevierd, is zonder twijfel de bekendste. Overal in het land wordt op deze dag de meiboom opgezet, een lange paal met een driehoek en twee ringen in de top. Het geheel wordt versierd met bladeren, bloemen, linten en kransen. De hele bevolking danst en zingt rond de meiboom en geniet van een traditioneel Zweedse maaltijd met aardappelen en haring.

Bekijk hier al onze vakantiehuizen in Zweden!