Informatie Småland

Zweden heeft nog relatief grote gebieden met ongerepte natuur, voornamelijk in het noorden. Het zuiden heeft niet het ruige landschap van het noorden, maar maakt dit goed met vriendelijk glooiend, vruchtbaar land met eindeloze bossen en een gematigder klimaat. Geen wonder dus dat men zich, in de tijd dat uitgebreide trein- en wegennetwerken nog niet vanzelfsprekend waren, voornamelijk in de zuidelijke regio heeft gevestigd. Ongeveer 80% van de Zweedse bevolking woont in het zuiden, ook wel Götaland genoemd. Dit gebied bestaat uit de landschappen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Gotland, Halland, Skåne, Småland, Öland, Östergotland en Västergotland.

Småland is in tegenstelling tot wat de naam (‘klein land’) doet vermoeden, het grootste zuidelijke landschap en loopt langs de gehele zuidelijke oostkust en diep het binnenland in. Naast de duizenden kleine eilanden langs de kustlijn, liggen aan deze kust tevens de grootste Zweedse eilanden Öland en, verder de Oostzee in, Gotland. Deze scherenkust herbergt ook de, naar de Zweden zeggen, mooiste archipel van het land, de Tjust Archipel (Tjust Skärgård). Småland is een glooiend en zeer bosrijk gebied, bezaaid met meren. De grond is in meerdere opzichten vruchtbaar; er kan in dit gebied nog (met succes) naar goud worden gezocht! Kenmerkend zijn ook de vele rotskoppen, uitgesleten door gletsjers in de ijstijd. Het landschap kan het best als lieflijk en plattelands worden omschreven, met kleine akkers omringd met stenen, bloemenvelden en de typisch Zweedse falurode boerderijtjes. Deze verfkleur (faluröd) siert bijna alle huizen in Småland en is genoemd naar de bijzondere kleur in de kopermijnen bij de Zweedse stad Falun.

Ondanks de relatief hoge bevolkingsdichtheid in het zuiden van Zweden, is de uitgestrektheid van de natuur naar Nederlandse begrippen ongekend. Wanneer de lente aanbreekt ontpopt het landschap zich tot een bloemenweelde en lijkt de natuur bijna uit haar voegen te barsten. Niet gek dus dat ook het dierenrijk een uitgebreide variatie aan soorten kent. In Småland kijkt men er niet van op wanneer er een eland of een ree op de weg staat. Ook hun grootste natuurlijk vijand, de wolf, leeft er, maar hun aantal is beperkt. Daarnaast zijn in dit gebied vele vogel- en vissoorten, dassen en bevers en een enkele lynx te vinden.

Op het gebied van industrie heeft Småland zich anders ontwikkeld dan de meeste andere landschappen in Zweden. De vele rotsen en stenen in de grond maakte het gebied oorspronkelijk minder geschikt voor landbouw. De bevolking werd gedwongen naar andere bestaansmiddelen te zoeken er vormde zich bijvoorbeeld een bloeiende glasblazerijenindustrie. In de tweede helft van de vorige eeuw breidde het zogenaamde Glasriket zich uit tot het belangrijkste ambacht van de streek. Tegenwoordig zijn de glasblazerijen overal in Småland te vinden, maar de meest bekende is wel die van Orrefors. Samen met de opkomende designindustrie in Zuid Zweden heeft de glasindustrie zich inmiddels ook toegelegd op lampen, meubels, keramiek en mode, maar ook handwerk en kunst. Niet voor niets is het creatieve hoofdkwartier van meubelgigant Ikea hier gevestigd. In Småland bloeit de designindustrie en deze wordt alom vertegenwoordigd, van toonaangevende galerieën in de steden tot leuke designwinkeltjes in vele kleinere plaatsjes.

Natuur en cultuur staan nauw in verbinding in Småland. De bekende verhalen uit de boeken van schrijfster Astrid Lindgren spelen zich hier bijvoorbeeld af; elk plaatsje dat in de avonturen voorkomt bestaat echt! In Lindgrens geboorteplaats Vimmerby kunnen kinderen de verhalen zelf beleven in een van de grootste attracties van Zweden, Astrid Lindgrens Wereld (Astrid Lindgrens Värld).

Het grootste dieren-safaripark (met dolfinarium) van Noord-Europa, het Kolmården dierenpark (Kolmårdens Djurpark), ligt net buiten Småland in Norrköping. Voor kind en ouder een grote belevenis!

Bekijk hier al onze vakantiehuizen in Zweden!