Informatie Scherenkust

De scherenkust waar Zweden onder andere zo bekend om is begint ter hoogte van Västervik en Loftahammar. Dit deel van de scherenkust wordt de Norra Tjust Archipel genoemd, door velen beschreven als misschien wel de mooiste archipel van Zweden! Met zijn ca. 5000 eilanden (bewoond en onbewoond) is de archipel groot genoeg om dagen in rond te varen, maar ook overzichtelijk genoeg om alle bijzondere plekken binnen handbereik te hebben.

Een overzicht van enkele van de fraaie eilanden vindt u hieronder:  

 

Stora Askö - Flatvarp


Er is een brug naar Stora Askö en het is dus mogelijk om met de auto helemaal tot de haven van Flatvarp door te rijden. De lieflijke kliffen en open horizon maken het een populaire plek voor een excursie met picknick, BBQ en zwemmogelijkheden.

 

Väderskär


Het vissersdorp op Väderskär stamt uit 1600 en is bekend door de kleine kapel met unieke muur- en plafondschilderingen. Er is verse en gerookte vis te koop bij de twee beroepsvissers op het eiland.

 

Stora Grindö


Botenhuizen en traditionele Zweedse huisjes staan knus bij elkaar rondom de haven van het oude vissersdorp op Stora Grindö. In één van deze huisjes vind je Laxboa, een klein restaurant waar je terecht kunt voor een heerlijke (vis)maaltijd om terplekke op te eten of om mee te nemen voor een picknick verderop in de archipel. Op het eiland is een palingvisser en een zalmkwekerij. Op dinsdag en donderdag kan je mee met de vissersboot 'Garpen' vanaf Flatvarp (met de auto bereikbaar) op de culinaire en culturele natuur tour 'Kustmål' naar Städsholmen en Stora Grindö. Voor boekingen kunt u terecht bij Loftahammars Turistinfo.

 

Städsholmen

 

Het verste weg in de archipel ligt Städsholmen, dit is een voormalig loodsstation. Het verloor zijn functie in 1960 na 350 jaar in gebruik te zijn geweest, maar de uitkijktoren staat er nog!

Gärdsholmen

 

Dit eiland ligt in de Syrsan baai ten noordwesten van Loftahammar. Het eiland is al heel lang bewoond, recentelijk zijn er nog opgravingen gedaan die dateren van uit de steentijd. Op Gärdsholmen kan je terecht voor op maat gemaakte paketten voor vistrips, inclusief boot, gids en hengels. Op het eiland is nog een beroepsvisser actief met een rokerij.

 

Rågö

 

Nieuw geopend voor het publiek maar nog wel in aanbouw is Rågö Skärgårdsby (archipel dorp). Het doel is om een bezoekerscentrum te openen dat een beeld geeft van de cultuur en natuur in de archipel. 'Tjust Allmogebåtar' (Tjust kleine houten werkboten) bewaart de culturele nalatenschap van houten boten. Op 29 juli zijn de jaarlijkse festiviteiten Rågödagen genoemd. Op Rågö is een café dat maaltijden serveert en er zijn wandelpaden en een gasthaven. Er zijn overnachtingsmogelijkheden als B&B of per week. De veerboot gaat in het hoogseizoen meerdere keren per dag vanuit Loftahammar naar Rågö en terug.

 

Björkö


Dit weelderige eiland in de binnen archipel is recentelijk genomineerd als het mooiste eiland van Zweden. Björkö is een natuurreservaat en heeft meerdere actieve boerderijen met koeien en paarden. Er is aanbod voor jaag- en vistoerisme. Er zijn sauna’s te huur naast accommodatie in huisjes als onderdeel van 'overnachten op de boerderij'. Voor degene die willen ervaren hoe het was om rond 1800 te leven is het huisje van Strömssverderna herbouwd, met een houtoven en paraffine lampen. De veerboot gaat in het hoogseizoen meerdere keren per dag vanuit Loftahammar naar Björkö en terug.

 

Hasselö en Sladö

 

Er is een houten brug over een nieuw gegraven kanaal die de twee eilanden Hasselö en Sladö met elkaar verbindt. Gezamenlijk vormen ze het grootste eiland van de Tjust-archipel. Het landschap is gevarieerd met gemengde bossen van loof-en naaldbossen en kale rotsen tegen de open horizon. De archipel boten kunnen aanmeren bij Hasselö Sand, met een gasthaven, een mini-supermarkt, fietsverhuur en een eetcafé. Accommodatie is beschikbaar in de jeugdherberg, deze organiseert ook tours voor sportvissen met of zonder gids. Aan de zuidkant van Hasselö is er een schitterend gelegen restaurant voor lunch en diner (van te voren reserveren wordt aangeraden, het aantal plekken is beperkt!). Sladö is een natuurreservaat met een rijke flora, goede locaties voor vogels spotten en (zonne)baden vanaf de rotsen. Op Sladö kan je gerookte vis kopen voor tijdens de picknick die ook in één van de oude boothuizen gehouden kan worden. Wandel of fiets in de rondte op de eilanden op goed onderhouden paden en wegen. Er is een 9 kilometer lang autovrije weg tussen Hasselö en Sladö. Als je niet zelf wil lopen of fietsen kan je een tractor of quad boeken met kar voor passagiers. De veerboot gaat in het hoogseizoen meerdere keren per dag vanuit Loftahammar naar Hasselö en terug, maar ook tussen Västervik en Hasselö.

 

Idö


Bij de vaarroute vanaf de Oostzee naar Västervik ligt Idö, dit was een loodsstation van 1400 tot het midden van de jaren tachtig. Van de uitkijktoren, die nog steeds intact is, is er een prachtig uitzicht. Västerviks Museum heeft een expositie over het leven van de loodsen en leven in de Tjust archipel, met historische beelden en objecten. In de zomer is het eiland druk bezocht door wandelaars en zonaanbidders, die gebruik maken van de wandelpaden en mooie kliffen. Op Idö is een gasthaven en een café. Er worden kajaks en roeiboten verhuurd. Boven op het hoogste punt van het eiland is een mooi restaurant met een geweldig uitzicht over de archipel en de vaarroute. De veerboot gaat in het hoogseizoen meerdere keren per dag vanuit Västervik naar Idö en terug.

Meer informatie over de omgeving vindt u o.a. op www.vastervik.com of www.loftahammar.com.

Bekijk hier al onze vakantiehuizen in Zweden.