Informatie Västervik

De gemeente Västervik is vernoemd naar de stad (tevens hoofdstad van de gemeente) gelegen in de Tjust-archipel aan de zuidoostkust van Zweden. Het is gelegen in het landschap Småland en de provincie Kalmar län, en staat bekend als de ‘parel van de oostkust’.


De gemeente heeft een oppervlakte van 2035 vierkante kilometer waarvan 153 vierkante kilometer water (ter vergelijking: de provincie Utrecht is kleiner met een oppervlakte van 1449 vierkante kilometer). De gemeente heeft ‘slechts’ 36.025 inwoners waarvan het grootste deel in de stad Västervik zelf woont, namelijk 21.135 mensen. In de zomerperiode als alle vakantiehuizen en campings weer worden bezet stijgt het inwonertal tijdelijk drastisch!

Ondanks de grote aantallen toeristen die zomers naar Västervik komen blijft het heel gemakkelijk om de drukte te ontlopen door de grote hoeveelheid ruimte op het land en op het water. In de stad zelf is het altijd gezellig druk met een levendige haven, terrasjes, winkels en restaurants. Vanaf de week voor midzomernacht tot half augustus worden er elke week wel festiviteiten georganiseerd. Het meest bekend zijn de MC-dagen, waar motorrijders vanuit heel Europa op af komen. En visfestivalen (het liedjesfestival), waar veel Zweden zelfs hun vakantie omheen plannen.

Geschiedenis van de stad Västervik
Västervik was oorspronkelijk gelegen aan de kop van Gamlebyviken, waar nu Gamleby is gevestigd. Al in 1275 wordt Västervik als stad vermeld. In 1433 geeft de toenmalige Zweedse koning opdracht de stad te verplaatsen naar zijn huidige locatie onder de bescherming van slot Stegeholm.

De Denen voeren een verwoestende aanval op de stad uit in 1517. Met de steun van koning Gustav Vasa, die in 1548 een scheepswerf in de stad opricht en Västervik minder hoge belastingen laat betalen dan de rest van Småland, bloeit de stad op. Ondanks de nieuwe Deense verwoestingen van 1612 en 1677 groeit Västervik, vooral door een groeiende export van ijzer en gezaagd hout (in de molens in Tjust, waarvan er in Loftahammar nog een tweetal staan) uit een bosrijk achterland.

Meer en meer industrie ontstaat in Västervik: scheepswerven, visserij, molens, houtzagerijen, luciferfabrieken, etc. Mede dankzij de aanleg van het spoor (het smalspoor dat is aangelegd wordt nog voor toeristische doeleinden gebruikt). Naast de industrie ontstaat er door de eeuwen een bijzondere herrgårdcultuur (herenboerderij/kasteel) in de Tjust archipel. 

Bezienswaardigheden
Midden in de stad staan nog de oude boothuisjes, waar de militaire zeilers en hun gezinnen leefden in de lage huizen uit de jaren 1740 en later. De huizen zijn zo laag dat de meeste volwassenen met kop en schouders boven de nok uitsteken.

Een van de meest karakteristieke gebouwen van de stad is het VVV-kantoor op Strömsholmen, ooit bekroond als het mooiste toeristische kantoor (het gebouw wordt nu gerenoveerd en het VVV-kantoor zit tijdelijk in het oude gemeentehuis). Dit gebouw werd in 1910 gebouwd als badhuis. Elk jaar komen hier ongeveer 50.000 toeristen voor informatie over accommodatie, evenementen en informatie over de archipel.

Het VVV-kantoor grenst aan Slottsholmen, het eiland met daarop de ruïne van Stegeholms slott. Dit eiland grenst weer aan het Västervik Museum, nog net op het vasteland aan de noordkant van de stad. Elk jaar wordt in het verwoeste kasteel het eerder genoemde visfestival gehouden.

De oudste kerk van de stad is de Sint Gertrudkerk uit 1400. De kerk werd geplunderd en verbrand door de Denen in de zeventiende eeuw, maar werd herbouwd en was klaar in 1672. De kerk bevat een orgel uit 1743. 

Vanuit Västervik loopt het smalspoor naar Hultsfred. Dit is een 70 kilometer lange spoorlijn die is uitgeroepen tot erfgoed. Pak de trein voor een relaxte rit door het prachtige landschap van Småland langs meren en bossen.

Gränsö is een schiereiland op slechts een paar kilometer van Västervik. Het is een natuurgebied en vandaag de dag het meest populaire wandelgebied van de bewoners van Västervik. Er is een 12 km lang wandelpad over het schiereiland. Ook voor fietsers zijn er paden en wegen op Gränsö. Het schiereiland wordt doorsneden door het Gränsökanaal, een populaire spot om te picknicken en de boten langzaam voorbij te zien glijden.

Op korte afstand van het kanaal ligt kasteel Gränsö. Een kasteel in zijn traditionele omgeving sinds 2004, eigendom van een privépersoon. Het kasteel is twee keer verbrand, maar de basis stamt nog uit 1700. Het kasteel herbergt een café en wat winkeltjes.

Buiten de stad Västervik zijn onder andere twee industriële musea in Ankarsrum en Överum en een steenfabriekmuseum in Almvik gevestigd.

Door de gemeente loopt de Tjustleden, een wandelpad in negen etappes.

Bekijk hier al onze vakantiehuizen in Zweden!