Informatie Loftahammar

Loftahammar is een havendorp in de bekende regio Småland aan de zuidoostkust van Zweden. Loftahammar ligt aan een baai middenin de wonderschone scherenkust (Norra Tjust archipel) met zijn rotsen en duizenden eilanden. Loftahammar maakt deel uit van de gemeente Västervik. Ondanks het feit dat het dorp officieel maar rond de 400 inwoners heeft, heeft het met een eigen haven, drie restaurants, een golfbaan, spa, supermarkt, bakker, veerdienst door de archipel en VVV een belangrijke rol gekregen in de wijde omgeving.

Loftahammar bestaat uit vele kleine buurtschappen en beslaat officieel een groot deel van de Tjust archipel, van Södra Malmö tot aan Flatvarp. Niemand weet hoeveel zomerhuizen er precies staan, maar het is een vaststaand feit dat er veel meer zomerhuizen staan in Loftahammar dan vast bewoonde huizen. In de zomer stijgt het aantal inwoners van Loftahammar dan ook behoorlijk. Vooral inwoners van Linköping (qua inwoneraantal de zevende stad van Zweden) bewonen gedurende een groot deel van de zomer, maar ook elk lang weekend hun stuga’s (buitenhuisjes) in Loftahammar. Daarnaast weten inwoners uit Norrköping, Stockholm en steeds meer buitenlanders, voornamelijk uit Nederland en Duitsland, Loftahammar te vinden.Geschiedenis van Loftahammar

Loftahammar is sinds 1609 bekend als parochiedorp en is een aftakking van de parochie van Lofta, een dorpje iets verder landinwaarts. Loftahammar is een samenstelling van Lofta en hammar, wat steenachtige helling betekent.

 

Al in 1700 was het bekend dat er zich bij Källvik, een baai net buiten de doorgang van de baai van Loftahammar richting de Oostzee, een ijzerhoudende bron met geneeskrachtige eigenschappen bevindt. Vanaf 1872 wordt daar commercieel op ingesprongen en opent Källviks Brunn als badplaats en sparesort compleet met hotel.

 

Loftahammar is verder voornamelijk een agrarisch gebied geweest met een aantal fraaie herresäten (landhuizen) die nog steeds de moeite van het bezoeken waard zijn. Bjursund, Hellerö, Troserum en Åkerholm zijn hier voorbeelden van. Op het landgoed van Åkerholm kunnen ook huisjes voor worden gehuurd. Ook de visserij speelde een rol in het onderhoud van de bevolking. Tegenwoordig is de kaneelbroodjesfabriek de belangrijkste werkgever van Loftahammar. Om de economie verder te versterken is er 1983 dan eindelijk de brug over de Bjursund gebouwd, waarmee er een snellere verbinding tot stand kwam vanaf de snelweg E22 naar Loftahammar. Door de grote hoogte van de brug is er een prachtig uitzicht over de Norra Tjust archipel.

Bezienswaardigheden en activiteiten

De witte kerk maakt deel uit van het centrum van het dorp en stamt uit 1760. Tussen 1998 en 2000 is het oude orgel, gebouwd door Lars Wahlberg in 1767, gerestaureerd. Daarbij is een duidelijke scheiding aangebracht tussen het oude orgel en het elektrische orgel dat in 1948 is gebouwd achter het originele orgel. Het oude en unieke orgel is daarmee weer in oude luister teruggebracht.

 

In Aleglo, een oud buurtschap op een heuvel, staat het lokale museum van Loftahammar. Het museum is gevestigd in één van de twee molens die nog te vinden zijn in Aleglo. De molen (van het Hollandse type) zelf is al een bezienswaardigheid. Daarnaast bevat het museum een collectie van oude gebruiksvoorwerpen en foto’s en wisselende exposities in de oude schuur naast de molen.

 

Het oude hotel is helaas door brand verloren gegaan maar er staan nog veel fraaie oude vakantiehuizen in Källvik, gebouwd door de elite uit de grote steden. Inmiddels zijn er vele andere vakantiewoningen gebouwd rondom de baai van Källvik. Vanuit het centrum van Loftahammar gaat er een wandelpad via Aleglo naar Källvik.

 

Met de auto of met de fiets is er een mooie route tussen de boerderijen, weilanden en bossen door steeds verder de archipel in en de bruggen over naar de eilanden Lilla en Stora Askö tot aan de haven van Flatvarp. Geniet daar van de rust, het weidse uitzicht en het rijke vogelleven.

 

Er zijn meerdere manieren om zelf met een boot de archipel in te gaan. U kunt een boot huren om zelf te gaan varen. Er is boottaxivervoer op afroep, maar om bijvoorbeeld de eilanden Rågö, Björkö en Hasselö te verkennen kunt u ook gebruik maken van de aangeboden veerdiensten in Loftahammar. De verschillende restaurants op de eilanden serveren heerlijke verse gerechten.

 

In Loftahammar en omgeving zijn er vele wandel- en fietspaden. Voor de avontuurlijke mountainbiker en wandelaar zijn er onverharde paden door weilanden, bossen maar ook natuurreservaten. Vraag in de Sweedsreceptie naar de routekaarten.

 

Er is een zeer goed verzorgde volwaardige 9-holes golfbaan aan de rand van Loftahammar, deze baan wordt ook wel de ‘St-Andrews van Småland’ genoemd. Kijk op onze activiteitenpagina's voor meer informatie over activiteiten en dagtrips in Loftahammar en omgeving.

 

Meer informatie over de omgeving vindt u o.a. op www.vastervik.com of www.loftahammar.com.

Bekijk hier al onze vakantiehuizen in Zweden!